Födelsedagfirande

 

 

 

I måndags var det min fördelsdag och jag väcktes av mina barn med presenten och deras låt ”Happy birthday to you”. Presenten som jag fick från dem är liten men mycket värdefull! Det var en kylskåpsmagnet som står ”Tack för att du lyssnar och bryr dig, för att du ger och delar, för att du allttid är här”. Vilket fatastikt sätt man kan väckas av!

Då skulle man fira bland annat med god mat förstås eftersom mat är en av viktigaste saker i kinesisk kultur. Middagen blev bland annat dumplings och stekt hela fisk som heter Seabream. Jag är van vid med att åt fisk från sjön eftersom den brukar ge mörare smak än fisk från havet. Seabream är inte lika möra som de fiskarna som jag åt i Kina men det är tillräckligt möra J och dessutom att den inte finns många små ben. Nu är det skönt att barn blivit större att kan åt fisk med ben, inte bara fiskfilé.

Dumplings har alltid varit en av familjens stora favorit, särskilt för mina barn och min man. Vi äter inte så ofta eftersom det kräver en hel del tid att laga om man gör deg och vika dem helt ensam. Det blir mycket roligare och snabbare att laga dumplings tillsammans med andra. Därför finns det med i min matlagningskurs då uppskattas mycket av mina kunder. Denna gång lagade jag dem med mina barn och det fick mycket snabbare än tidigare eftersom de har blivit bättra på att gör deg och vika. Det ser vackrare om man lyckas stopp i tillräcklig fyllning i dumplings. Denna gång var de nöjda med hur de dumplings som de gjorde såg ut J Så här sa de att dumplings såg ”Fei du zi” ut. ”Fei du zi ” på kinesiska betyder stor mage J. Nu var det inte svårt längre att laga dumplings utan att det var likasom en lek enligt dem. Kul att höra!

Ingredienser

 • Fläskköttfärs (400 g),
 • Salladskål (250 g),
 • Sojasås (2 msk),
 • Gräslök (4 msk),
 • Ingefära(2 msk),
 • Salt (3 g),
 • Sherry (1 msk),
 • Dumplings deg (1 pkt),
 • Sesamolja (1.5 msk).
 • Olja (1.5 msk).

Gör så här

 •  Hacka fin salladskål, tillsätt salt (2g), vänta ca 10 min och press in juice från salladskål och spara det;
 • Hacka fin gräslök och ingefära;
 • Bland köttfärs i en stor skål med pinne i samma riktning, häll juice från salladskål sparsamt, fortsätt att röra köttfärs tills det blir pastej;
 • Tillsätt gräslök, ingefära, sojasås, matlagningsvin, socker (eget val) blanda väl och tillsätt salladskål blanda väl, och tillsätt salt (1g);
 • Ställ blandningen i kylskåpet i en halvtimme;
 • Se på bilderna hur man sveper in dumpling;
 • Sprid ut 1 msk olja i stekpannan, lägg i dumplingarna, häll lite vatten (ca 3 msk) över dumplingarna, stek dumplingarna under lock i början på högsta styrka i      några minuter, sedan medelstyrka ca 10 min till, häll olja (½ msk) över      dumplingarna och stek tills färgen blir guldbrun (ca 5 min);
 • Server dumplingarna på en skål med lite sås (blanda sojasås, vinäger och sesamolja).

Tips:

 • Alternativ: Koka upp vatten i en stor kastrull (ca 3 L), tillsätt 1 tsk salt, rör vattnet innan man tillsätter dumplingarna och rör om igen för att förebygga att dumplingarna fastnar i pannan, tillsätt lite kallt vatten (1dl) efter vattnet börjar      kokas upp, upprepa två gånger till. När dumplingarna flyter i vattnet, är de färdiga. Det tar ca 5-6 minuter.
 • Man kan köpa färdig dumplingsdeg i någon av kinesisk affär.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *